Just Wonder - Reclamebureau

CMS systeem

Een CMS-systeem, we hebben er allemaal wel eens over gehoord. Maar wat is het eigenlijk? Op deze pagina leggen we er alles over uit.

CMS staat voor…

CMS staat voor Content Management System, in het Nederlands letterlijk vertaald: Inhoudbeheersysteem. Het woord zegt het al min of meer zelf. Een dergelijk systeem geeft je de mogelijkheid zelf je website, blog of webshop aan te passen.

5 voordelen van een CMS

De meeste CMS systemen hebben allemaal wel volgende functies ingebakken zitten in de basis-installatie, of op zijn minst varianten die er heel sterk op lijken.

  1. WYSIWYG editor. Dankzij deze editor kan je opmaak op jouw teksten toepassen alsof je dit bijvoorbeeld in Microsoft Word zou doen. Typische elementen van een WYSIWYG editor zijn: tekst vet maken, tekst cursief zetten, tekst onderlijnen, werken met paragrafen en hoofdingen, opsommingen, links,…
    wysiwyg editor cms systeem

  2. Revisie-functie. Deze functie houdt alle wijzigingen bij die ooit gemaakt zijn van een bepaalde webpagina. Je zou het ook wel een backup-functie kunnen noemen.
    Stel je voor dat je een artikel op jouw website bewerkt. Achteraf besef je dat je een belangrijke zin verwijderd hebt. Door middel van revisies roep je eenvoudig een bepaalde versie van je artikel terug op.

  3. Automatische SEO-vriendelijke URL’s

  4. Beheersysteem voor bestanden. Dit systeem zorgt voor het beheer van al je bestanden. Je kan ze uploaden, verwijderen of categoriseren.

  5. Gebruikers en rollen. Met deze functie kunnen verschillende gebruikers aangemaakt worden. Deze gebruikers kunnen dan voorzien worden van een “rol”. Voorbeelden van een rol zijn: administrator, redacteur, auteur, abonnee,…

De 3 populairste CMS systemen

WordPress

Deze naam doet je wellicht een belletje rinkelen.

WordPress is het meest populaire CMS-systeem voor blog websites. Ondertussen is het systeem zodanig uitgebreid dat het de dag van vandaag ook gebruikt wordt als beheersysteem voor complete websites. Wil je meer te weten komen over dit platform? In dit artikel leggen we alles uit over WordPress, en zijn functionaliteiten.

Drupal

Een ander CMS-systeem is Drupal. Met dank aan zijn uitgebreid netwerk van actieve ontwikkelaars is Drupal één van de meest stabiele en veilige CMS-systemen out-of-the box.

Het platform is uiterst geschikt voor bedrijven die hun core-business op korte of lange termijn willen uitbreiden en veel inhoud hebben die regelmatig dient gefilterd of gesorteerd te worden.

Drupal websites laten zich makkelijk internationaal uitbreiden. Het CMS systeem komt standaard met de nodige functies om alle inhoud op de website in verschillende talen te voorzien.

Drupal is uitgevonden door Dries Buytaert, een Belgische software-ontwikkelaar.

Jekyll

Jekyll maakt zich sterk & razendsnel door het het gebruik van een database te vermijden. De structuur van de hele website wordt gegenereerd door een eenvoudig commando in Terminal.

Jekyll is de ideale keuze voor een kleine blog zonder al te uitgebreide functionaliteiten en voor zij die de laadtijd van een website op nummer 1 plaatsen.

De keerzijde van de medaille is dat Jekyll geen gebruik maakt van een WYSIWYG editor, en er dus een basiskennis van Markdown vereist is.

Heb ik een content management system nodig?

Wordt jouw website regelmatig aangepast en zou je dit bij voorkeur graag zelf doen? Dan is een content management system zeker en vast de juiste keuze.

Enkele voorbeelden van websites waarbij er in 99% van de gevallen voor een CMS-systeem wordt gekozen:

Welk CMS-systeem gebruik ik best?

Er zijn verschillende zaken die je in acht dient te nemen voor het kiezen van een CMS-systeem.

Graag delen we met jou de volgende tip:

Maak een lijst met 10 zaken die voor jouw website belangrijkst zijn. Op basis van deze lijst zal snel duidelijk worden welk platform het beste bij jou past.