Just Wonder - Reclamebureau

Wat is RGB, CMYK & Pantone?

11 augustus 2017 om 13:15

Momenteel zijn de twee meest gebruikte kleursamenstellingen RGB en CMYK. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen deze kleursamenstellingen.

RGB staat voor:
Rood
Groen
Blauw
CMYK staat voor:
Cyaan
Magenta
Yellow
Key

RGB

Van zodra beelden op een beeldscherm worden weergeven, worden de kleuren geproduceerd door middel van licht. RGB is een licht toevoegend kleurmodel, wat betekent dat licht moet toegevoegd worden om lichtere kleuren te produceren. Wanneer de 3 kleuren elk 100% licht zouden produceren krijgen we wit te zien.

CMYK

CMYK

Het CMYK kleurmodel, ook wel Full Colour genoemd, is een kleurmodel gebaseerd op inkt. Mochten we Cyan, Magenta en Yellow samenvoegen krijgen we donkerbruin te zien. In tegenstelling tot bij RGB kan er geen zwart verkregen worden door middel van deze 3 kleuren. Daarom werd Key, oftewel zwart, toegevoegd aan het kleurmodel. De drukkerij kiest meestal zelf in welke volgorde deze 4 verschillende kleuren worden gedrukt.

Wanneer wordt wat gebruikt?

Advertentie in de krant CMYK
Brochure CMYK of Pantone
Beachflag CMYK of Pantone
Beamer presentatie RGB
Computerscherm RGB
Naamkaartje CMYK of Pantone
Online advertentie RGB
Poster CMYK of Pantone
Televisie RGB
Website RGB

Pantone

Pantone kleuren, ook wel steunkleuren genoemd, zijn kleuren die reeds vooraf samengesteld zijn. Dit wilt zeggen dat je op voorhand 100% zeker bent van hoe de kleur er exact zal uitzien. Vele grote bedrijven gebruiken een pantone-kleur om steeds met dezelfde kleur te communiceren.

Een pantone kleur maken

Het recept van een pantone-kleur is terug te vinden op de pantone kleurenwaaier naast de naam van de kleur.

pantone-kleurenwaaier

We gaan er van uit dat we de pantone kleur 3516 U willen maken. Hiervoor dienen we bepaalde hoeveelheden inkten met elkaar te mengen. Het recept van deze kleur is als volgt:

PANTONE Red 032: 53,00
PANTONE Orange 021: 46,00
PANTONE Black: 1,00

Minder kans op kleurfouten

Bij het drukken in CMYK kunnen er steeds kleurfouten optreden. Bovendien bestaat de kans dat de verhouding Cyaan, Magenta en Geel niet correct is afgesteld op de drukpers. Door inkten vooraf met elkaar te vermengen zijn we 100% zeker dat steeds dezelfde kleur gedrukt wordt. De kans op kleurfouten is dus een heel stuk kleiner.